Blog van Dries Hauwaert

1001 Tips die het leven leuker maken

Voeding van paarden

leave a comment »

Voeding bij paardenVoeding bij paarden is één van de aspecten waar vaak het meest nonchalant wordt overgegaan. Een goed rantsoen samenstellen op basis van het gewicht, de leeftijd, het ras, het geslacht, het temperament en de arbeid van uw paard is niet zo simpel. Mensen eten graag veel, dus denken we dat paarden ook graag veel eten. Maar in beide gevallen is het slecht voor de gezondheid. Te weinig voer voor een paard is uiteraard ook slecht en kan aanleiding geven tot ondervoeding.

In onze reeks Vrije Tijd > Paarden, hebben we een aantal artikelen gewijd aan voeding bij paarden. We hebben het over de voederbehoefte van paarden,  de soorten voeders, essentiële bestanddelen (eiwitten, mineralen, vitaminen, drinkwater), de energiewaarde van voeder. Ook het belang van vers drinkwater en de gevaren van slecht drinkwater zetten we in de kijker.

Om de houder van paarden te helpen hebben we een webversie en een excel-versie van de Hippowin voedingscalculator gemaakt. De Hippowin voedingscalculator werd ontworpen als desktop programma door de Vlaamse overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling. Omdat veel mensen er tegenop zien om een programma te installeren, en vaak niet snel doorhebben hoe het werkt, hebben we deze vereenvoudigde versie gemaakt. De ervaren eigenaar of houder van paarden zal dit misschien niet direct zinvol vinden, maar we zien zoveel zeer jonge mensen met paarden, die totaal geen enkel benul hebben van het belang van een goede voeding, dat we hen dit als hulpmiddel willen aanreiken.

Advertenties

Written by Dries Hauwaert

25/08/2009 bij 21:14

Geplaatst in Paarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: